Pazar, Aralık 24, 2006

Makina Mühendisliği Nedir?

Mühendislik; Matematik,Fizik, Kimya, Biyoloji, Asrtronomi v.b. bilim uğraşlarında insanlığın yararlanmasını sağlamak amacı ile meydana gelmiş bir kurumdur.

Pek çok çeşitli mühendislik türleri vardır;

Bu çeşitli mühendislik türlerinden makina mühendisliği ise makina tekniğine dayanır. Tarihi gelişimde öncelikle alet tekniği yer almış ve bu arada insanlar "alet işler el öğünür" vecizesini ortaya koymuştur. Zamanla makina tekniğine geçilmeye başlanmış ve insanlar makinaya kumanda etmelerinin yanında doğal çalışma organlarıyla makinayı tamamlar duruma gelmişlerdir.

Bu arada; Dünyamızda Matematik,Fizik, Kimya. Biyoloji, Astronomi v.b. bilgi ve bilim konularında başta makina konuları olmak üzere kuramsal yönden önemli gelişmeler olmuş ve bu gelişmelerden insanlığın yararlanabilmesi için Kuramsal ve uygulamalı bir meslek olan Makina Mühendisliği önemli ve aranılan bir meslek olarak teknoloji ve uygulamalı bilim üretiminde yerini almıştır.

Bugün için makina tekniği sadece makina olarak değil, çeşitli otomasyonlarla, robotlarla ve bilgisayar kumanda ve kontrolleri ile birliktelik ve bütünlük arz etmektedir.

Makina mühendisliği böyle bir gelişim sürecinde başta iş ve üretim makinaları olmak üzere her türlü endüstriyel tesislerde ve proseslerde, çalışma ve yaşam mekânlarımızda tasarım, imalat, montaj, tesis kurma ve işletme konularında etkin ve üretken görevler alan kuramsal ve uygulamalı (teorik ve pratik) önemli ve aranılan saygın bir meslek türüdür.

Hiç yorum yok: