Çarşamba, Kasım 05, 2008

Kaynak Mühendisliği - Kaynak Mühendisleri

Çağımızda hızla gelişen statik ve mekanik teknolojisinde önemli bir yer tutan kaynak teknolojisi için gerekli yetişmiş iş gücünü sağlamayı amaçlayan kaynak mühendisliği, artık Türkiye'de de yüksek lisans alanında akamedemik birimini bulmuştur.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi başta olmak üzere ülkemizde bazı teknik üniversitelerde gerek kurs gerekse yüksek lisans alanında kaynak mühendisliği bölümleri bulunmaktadır. Kaynak mühendisleri sayı olarak çok az olmaları ve endüstride çok yaygın kaynak kullanımı bulunması dolayısı ile iş fırsatları açısından potansiyeli çok yüksek mühendisler arasındadır.

Kaynak mühendisliğine başvurmak için ODTÜ'de istenilen lisans diplomaları arasında; Makina Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bulunmaktadır.

Eğitim dili türkçe olan ODTÜ Kaynak Mühendisliğinde DVS-Alman Kaynak Cemiyeti ve IIW-Uluslararasi Kaynak Enstitüsünün Kaynak Mühendisligi diplomalari verilmektedir.

Kaynak Mühendisliği Programının Ders İçeriği Aşağıdadır;

Kaynak yöntemleri
Gaz kaynağı, Argon Kaynağı, Elle ark kaynağı, TIG kaynağı, MIG/MAG kaynağı, Plazma kaynağı, Tozaltı kaynağı, Elektrik direnç kaynağı, Termik kesme, Sert ve yumuşak lehimleme, Metal püskürtme, Plastikler için birleştirme yöntemleri, Özel kaynak yöntemleri.

Malzemeler ve kaynak esnasındaki davranışları
Çelik, Alüminyum, Bakır, Nikel, Titanyum; Alaşımları ve faz diyagramları, Karışık bağlantılar, Ana malzeme ve kaynaklı bölgelerin ısıl işlemi ve iç yapısı, Korozyon etkisi, Diğer malzemeler ve alaşımları, Farklı malzemelerin birleştirilmesi, Metalografik inceleme.

Konstrüksiyon ve tasarım
Kaynak tasarımının temelleri, Kaynak ağzı tasarımı, Statik ve dinamik yük altındaki yapı elemanlarının tasarımı ve hesapları.

Üretim, kalite güvencesi
Kaynak denetim personelinin görevleri, Uygunluk belgeleri, Kaynakçı sınavı, Kaynaklı yapı elemanlarında çarpılma ve iç gerilimler, Kaynak planı, Tahribatlı ve tahribatsız kaynak dikişi muayenesi, İş güvenliği, Kaynakta ekonomiklik.

Ayrıntılı bilgiye ODTÜ Kaynak Mühendisliği'den ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: