Perşembe, Ocak 22, 2015

KÜÇÜK ÇAPLI EF MANŞONLAR İÇİN ELEKTROFÜZYON KAYNAK UYGULAMASI

1) Borunun kesilmesi:

Boru, kendi ekseni ile dik açı yapacak şekilde kesilmelidir. Kesme işlemi için PE boru kesicisi veya plastik malzeme kesmek için uygun dişleri olan bir testere kullanılabilir. Borunun düzgün bir şekilde kesilmesi, fitingsdeki metal sargıların belli bölgelerde boruya temas etmemesine neden olur. Bu ise aşırı ısınmaya ve erimiş malzemenin kontrolsüz bir şekilde akmasına yol açabilir.


2) Kaynak alanının işaretlenmesi ve borunun kazınması:

Kaynak alanı, borunun fiting içine gireceği derinlik olarak tanımlanabilir.

Manşonu boyunu ölçün ve yarı uzunluğu hesaplayın. Hesaplanan uzunluğu bir kalem ile boru üzerine işaretleyin.


ÖNEMLİ

Oksit tabakanın tamamen ortadan kalkması için borunun üzerindeki işaret silinecek ve talaş olacak kadar kazınması gerekmektedir. Yüzeyi kazınmış olan boruyu kirden ve istenmeyen hava şartlarından uzak tutmaya özen gösterin. Borunun ucunda oluşabilecek talaşlar bir kazıma bıçağı ile temizlenmeli ve köşelere yuvarlatılmalıdır.


3) Oval boruların düzeltilmesi:


Borular depolama esnasında dairesel formlarını kaybederek ovalleşebilirler. Borudaki ovallik boru dış çapının %1,5’inden fazla olmamalıdır. Aksi takdirde boru kelepçesi kullanılmalıdır.



4) Fitings yüzeyinin temizlenmesi:


Kaynak yapılacak boru ve fitings yüzeyleri temiz olmalı, yüzey üzerine yağ, kir vs. olmamalıdır. Kaynak  işlemine başlamadan önce, fitingins iç, borunun dış yüzeyini uygun bir temizleme maddesi ile temizleyici.

Temizleme maddesi olarak izopropil alkol kullanılabilir. Temizleme maddesinin emici özelliğine sahip bir kağıt veya parçacık bırakmayan bir bez üzerine dökerek kullanın.

Hiç yorum yok: